Kunst in het Dorp 2019

14 - 15 - 20 - 21 - 22 september

Trio In Blue

“Jazz zonder drummer geeft ruimte”.

 

In 2015 besloten Guy Vaerendonck, Koen Nys en Hendrik Vanattenhoven te gaan samenspelen als trio, zonder drums. Bands zonder drummer, daar zijn er niet veel van in de jazzmuziek. Zo denkt men blijkbaar dat bij muziek die van oorsprong ritmisch is nu eenmaal trommelaccenten horen.

Het resultaat van die afwezigheid is een heleboel lucht en ruimte waar het Trio In Blue voortreffelijk in gedijt.

Tenorsax, gitaar en contrabas, het is een ongebruikelijke bezetting, waar in het verleden eigenlijk maar enkele muzikanten gebruik van maakte: de legendarische Jimmy Giuffre, Nat King Cole, Django Reinhard en Chet Baker zijn de meest bekende voorlopers in die stijl. Het  doel van Trio In Blue is om traditionele jazz te spelen, zonder week, plat of sentimenteel te worden. Het trio probeert op een persoonlijke en eigentijdse manier het standaard repertoire naar zich toe te trekken met als doel de composities fris van de lever te spelen. Met een aanstekelijke bezieling en vrijheid in de improvisatie, worden overbekende stukken weer nieuw en authentiek. Het resultaat is een rustgevende en stimulerende set van muziek om naar te luisteren.

 

 

Guy Vaerendonck werd geboren te Antwerpen in 1965. Hij begon gitaar spelen toen hij 10 jaar was. Vanaf zijn 12 jaar volgde hij lessen klassieke gitaar aan de Muziekacademie van Antwerpen.

In zijn tienerjaren nam hij jaarlijks deel aan de jazzcursus van de Halewijstichting en nam les aan de Jazz-Studio van Antwerpen. Hierna zette hij zijn muzikale studie verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Na enkele jaren daar gezeten te hebben maakte hij zijn Master af aan het Lemmensinstituut te Leuven. Tijdens deze studie had Guy gitaarles van gitaristen zoals Serge Lazarevitch, Peter Hertmans en Paolo Radoni en Pierre Van Dormael.

Verder kreeg hij verschillende malen les van zijn idool: John Abercrombie.

Verder volgde hij lessen bij Nico Stufano, John Ruocco, Hein Van De Gheyn, Jim Snidero en Bert Joris. In 1990 won Guy met zijn kwartet de “The Knack Youth Rhytm’n Jazz Trophy”.

Sindsdien werkte Guy als jazzmusicus en muziekleerkracht in de Jazz-Studio, het DKO, de Kunsthumaniora en de leerkrachtenopleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. Guy kreeg verder de kans om op binnen en buitenlandse podia te spelen met ondermeer Mark Levine, Hans Van Oost, Bart Defoort, Chaira Borderslee, Mike Zinzen, Chris Mentens, Fré Desmuyter, Chris Joris, Ben Sluys, Piet Verbist, Pierre Vaiana, Kurt Van Herck, Billy Hart. Verder speelt hij gitaar in de North Side Big Band onder leiding van Johan Coen en heeft hij een eigen kwartet: “The Guide Tones”.

 

 

Koen Nys

Geboortejaar

1965

De Heistse tenorsaxofonist Koen Nys studeerde als jonge twintiger aan de Antwerpse Jazz-Studio. Nadien ontpopte hij zich als een ware globetrotter die achtereenvolgens in het Canadese Montréal (waar hij studeert aan McGill University en er zijn “Bachelor of Music, Major in Jazz Performance” behaalt), Tokio en New York woonde.

Een tiental jaren geleden maakte hij van België weer zijn vaste stek. Sinds 2001 geeft hij zelf les aan de Jazz-Studio en de academies van Tongeren en Lennik. Naast zijn eigen groep speelt hij onder andere met het Muze Jazz Orchestra, het Quintet Lieven Cambré en KollecTive olv. Gunther Valckenier. Momenteel heeft hij ook een trio met Bram Weijters en Lionel Beuvens. Nys is een gerijpt saxofonist die de grote voorbeelden uit de jazztraditie heeft verwerkt tot zijn eigen authentieke sound.

 In 1999 bracht Nys op Nu-Jazz Records zijn debuutalbum als leider uit, samen met de Canadese gitarist Mike Rud: Chimbe. De eerste cd die hij in eigen land opnam, Turtle Music, verscheen op het label van het Brugse Kunstencentrum De Werf. Onlangs kwam ook nog een CD van het Muze Jazz Orchestra uit getiteld “Sweet Charity” met hoofdzakelijk composities van Lieven Cambré.

 

 

Hendrik Vanattenhoven

Hendrik Vanattenhoven kreeg reeds op zeer jonge leeftijd vioollessen en leerde op zijn 13de op eigen houtje gitaar spelen, waarna hij vanzelf bij de basgitaar en de contrabas terecht kwam.

Op 19-jarige leeftijd trekt hij naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag om er te gaan studeren bij Hein Van De Geyn en Frans Van Der Hoeven. Naast jazz gaat zijn aandacht ook steeds meer uit naar allerhande wereldmuziek, wat in 2001 resulteert in een studiereis naar Havana (Cuba). Sinds zijn afstuderen in 2006 speelt hij freelance in de meest uiteenlopende formaties in België en Nederland waaronder het Pierre Anckaert trio waarmee hij in 2007 het internationale jazzconcours van Hoeilaart wint. In de loop der jaren had hij ook losse samenwerkingen met mensen als Kenny Wheeler, John Ruocco, Bert Joris, Erik Vloeimans, Peter Beets, Rob Van Kreefeld, Mimi Verderame, Jef Neve, Ronny Verbist, Erik Vermeulen, Chris Joris, Hans Van Oost en Kurt Van Herck. Hij is als leraar basgitaar/contrabas verbonden aan de academies van Jette, Wemmel en Lennik.

Trio In Blue

Trio In Blue

Trio In Blue

Alzarine
Belsack
Groendekor
Dekoninck
Jejo Wines
KBC
Borremans
BNP Paribas Fortis
Gemeente Pepingen
Provincie Vlaams-Brabant
Colora
Nationale Loterij