Groepswerk Art Deco

Project Art Deco

Een groep kunstenaars zette binnen KID een project op rond Art Deco onder de stimulerende leiding van Nancy Van Wichelen. De voorstelling ervan is te zien in de trappenzaal en de turnzaal van het gebouw dat qua architectuur zeer duidelijke Art Deco elementen bevat o.m. verticale massieven, glasramen, trapleuning, kleurkeuze van betegeling,...)

Adriaenssens Wim textiel
Bert Jeanne textiel/juwelen
Brulard Jacqueline schilderkunst/grafiek
Cattoor Mark zeefdruk
De Nayer Pirre beeldend
de Vriese Annemie groenkunst
Desmet Gerda textiel/juwelen
Desmet Bart mixed media
Eeckhout Leo mixed media
Feyen Tom schilderkunst
Goossens Ghislaine beeldhouwkunst
Gracciano Johnny beeldend/schilderkunst
Hernalsteen Inge keramiek
Huyghe Mieke beeldhouwkunst
Meerts Martin beeld en poëzie
Mertens Katelijne grafiek
Otte Johan beeldend/metaal
Selleslags Jan schilderkunst
Severs Leen grafiek
Van Impe Hilde beeldhouwkunst
Van Wichelen Nancy schilderkunst/grafiek
Vanborren Yolande schilderkunst
Vannieuwenhuyze Margo juwelen
Verhoeven Mark keramiek
Weemaels Danny schilderkunst

Art Deco: een woordje uitleg

De tijd tussen de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw was opwindend en vol glamour. De nieuwe Art Deco stijl vatte het tijdperk samen en drong in alle aspecten van het leven door. Het was een functionele en moderne stijl die werd gekarakteriseerd door gestileerde bloemen en geometrische patronen.
Vormgevers in die tijd werden geïnspireerd door de nieuwe techniek van machines en de bechikbaarheid van nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld bakeliet. Kunstenaars als Picasso, Mondriaan en Kandinsky verlegden de grenzen van de schilderkunst en verrijkten de visuele taal van het tijdperk.
Het ontwerp van objecten van metaal werd beheerst door het aanpassingsvermogen en de inventiviteit van de Parijse vormgeving, meubelmakers voegden nieuwe exotische materialen zoals schildpadden, ivoor en ebbenhout toe aan traditionele technieken. Beroemde couturiers uit die tijd brachten mode op een dramatische wijze op de voorgrond en bezorgden het evenveel invloed als andere toegepaste kunsten.

Bron: Art Deco , Atrium uitgeverij, ISBN 978 90 5947 205 1